[AZW] ↠ Unlimited ↠ UK Aku Mai : by Shahkang ↠

UK Aku Mai By Shahkang,

  • Title: UK Aku Mai
  • Author: Shahkang
  • ISBN: 9789673693016
  • Page: 255
  • Format: Paperback
  • Gabungan Manchester Aku Mai banyak lagi kisah baruPuji pujian untuk Manchester, Aku Mai Oleh sebab Shahkang biasa menulis karya kreatif, khususnya cerpen dan novel, beliau boleh bercerita dengan baik Antara kelebihan Shahkang ialah bermain cerita kata kata dengan sinis tetapi tidak mencederakan perasaan orang lain Kelebihan ini turut dibawa ke tahap cerpen cerpen saGabungan Manchester Aku Mai banyak lagi kisah baruPuji pujian untuk Manchester, Aku Mai Oleh sebab Shahkang biasa menulis karya kreatif, khususnya cerpen dan novel, beliau boleh bercerita dengan baik Antara kelebihan Shahkang ialah bermain cerita kata kata dengan sinis tetapi tidak mencederakan perasaan orang lain Kelebihan ini turut dibawa ke tahap cerpen cerpen satira yang pernah Shahkang hasilkan Nisah Haron, penulis Buku ini bercerita tentang pengalaman orang Malaysia di Manchester dari sudut sudut trivia yang jarang didendang Ditulis dengan santai dan kasual tetapi menggarap makna yang begitu deep dan thought provoking Saya suka Dr Rem Dambul, penulis Terasa sangat dekat dengan semua situasi yang diceritakan dalam buku ini kerana 2 faktor mengenali shahkang secara peribadi dan pernah tinggal di Manchester Namun paling menarik adalah pembaca dapat melihat situasi situasi ini dari perspektif seorang shahkang Sungguh, banyak pengalaman menarik yang telah direkodkan didalam buku ini Bacaan ringan yang amat menarik Ahmad Hakym bin Ahmad Hilmy, pengasas KL Sketchnation.
    UK Aku Mai Gabungan Manchester Aku Mai banyak lagi kisah baruPuji pujian untuk Manchester Aku Mai Oleh sebab Shahkang biasa menulis karya kreatif khususnya cerpen dan novel beliau boleh bercerita dengan baik

    One thought on “UK Aku Mai”

    1. Saya kira, ini buku pertama dari Shahkang yang saya baca Jika dibaca dari bab pertama, dapat dilihat bagaimana saudara Shahkang meletakkan asas perjalanan penulisan dalam buku dengan kisah kehidupan selepas menamatkan International Baccalaureate IB dan fasa sebelum terbang ke UK Jujurnya ini agak penting supaya pembaca tidak terus terjun kepada kisah kehidupan di UK Buku yang agak menarik, lebih lebih lagi buat sesiapa yang pernah berada di negara negara Eropah walau dalam masa singkat, mereka a [...]

    2. Susah juga jika sudah pernah membaca buku berkisar isu yang sama Sentiasa ada rasa mahu membanding bandingkan Itu yang saya rasa bila membaca buku tulisan Shakang ini Kisah kehidupan di bumi asing, sebagai seorang pelajar Dan, perbandingannya Tentulah buku Ulu Yam di Liverpool.Corak penulisan dan penceritaan Shakang mungkin sesuai untuk sesetengah golongan pelajar, muda mudi, para jomblo Ceritanya lebih kepada kehidupan di Manchester, tetapi tidak banyak bercerita akan hal dunia akademiknya Maks [...]

    3. Tak berbaloi Byk sgt mengarutnya Minta maafla dlm nk habiskan buku ni byk kali menyumpah penulis ni Hoih tak tau la nak terangkan mcm mana perasaan tu Ku sangkakan travelog biasa rupanyaaa

    4. Dahulu sekadar pernah baca satu artikel yang ditulis penulis perihal pelajar luar negara yang dikatakan selalu melancong , kali ini aku berpeluang untuk membaca salah satu buku tulisannya.Kenapa aku beli buku ini Sudah tentu disebabkan keinginanku untuk bermusafir ke bumi Inggeris ini suatu hari nanti, insyaAllah.Perkongsian pengalaman penulis bermula dari zaman beliau menuntut di Kolej MARA Banting lagi Pelbagai isu dan peristiwa diketengahkan dalam bab bab selanjutnya dengan penulisan yang ber [...]

    5. take away gist yg paling utama bagi aku menulislah semasa travellieve me, bila dah habis travel, kita akan lupa the tiniest details of our trip pastu share sebab lain orang, lain yg dipandangnya dah tua nanti, boleh belek balik nota kita buat teladan anak cucu aku kecewa sebab unsur royan dan kegiatan aktivisme seperti malecs, prism tak dimuatkan dalam buku ni paling kecewa, rumah ansar tidak disebut sebagai antara hotspot manchester haha

    6. sebuah travelog yang sempoi, diselitkan pelbagai perkara2 yang adakala lucu, seram dan menyeronokkan pastinyaka dengan gaya bahasa penulis, begitu santai tapi dalam masa yang sama masih mampu membuatkan pembaca berfikir sikit mengenai hidup bukanlah perjalankan percutian ke tempat2 menarik atau pun kisah akademik beliau, sebaliknya contengan pengalam sepanjang penulis di sana still, mampu membuat pembaca untuk berfikir dari sudut yang berbeza mengenai UK

    7. Can t see the point Banyak merepek Takde substance Judgemental.Perlukah 4 5 bidalan perumpamaan untuk menggambarkan setiap situasi Kisah tergantung begitu sahaja.Another disappointing product from Puteh Press.

    8. Aku tak pernah menjejakkan kaki ke Manchester Belum ada rezeki lagi Sementara belum ada peluang ke sana, aku ambil peluang membaca buku saudara Shahkang ni Perkongsian pengalaman beliau sewaktu menyambung pelajaran di sana sedikit sebanyak memberikan gambaran tentang suasana di Manchester dan tips mengharungi kehidupan disampaikan secara tidak langsung dengan gaya santai Oklah buku ni Kelakar juga kadang kadang Aku pun teringin nak rasa yogurt Muller yang beliau sering gembar gemburkan dalam buk [...]

    9. Sejujurnya tujuan aku beli buku ini adalah disebabkan Shahkang merupakan senior aku di Manchester di samping ingin mengetahui bagaimana di sebalik karakternya yang masuk air itu mampu menulis sebuah buku Oops Tetapi selepas membaca hanya beberapa bab, sudah terserlah kehebatan serta ketelitian manusia bernama pena Shahkang ini Berikut merupakan beberapa pendapat peribadi aku mengenai karya ini 1 setiap pengalaman hidup beliau tinggal di Manchester telah berjaya diceritakan secara santai tetapi b [...]

    10. entahgi aku,ade beza bila seseorang itu belajar di luar negaraza dari segi sudut memandang dunia dengan kaca mata yg berbeza sebelum dan selepas bermaustatin di luar negara.tak kira di celah mana pelusuk duniabab itu kita digalakkan mengembr atau sekurang kurangnya membacabbnya kau akan memahami kehidupan dengan pandangan berbezangkin ada yang duduk obersea jadi lupa jati diri tapi mesti ade jugak sedetik dlm dirinya membandingkan negara kite dengan negara yang dia duduk.aku tak memuji or memuja [...]

    11. Mmmmmm Best sebenarnya haha.Bab awal tu terutama sekali pasal bawak kapal terbang baca tergelak2 rasa nak ihhhh.Intonasi campur2 sinis, grumpy, lawak, tapi mostly memang ada mesej serius yang nak dipesan Dalam lawak2 dan sindir2 pun, informative.Kebanyakannya cerita pasal persepsi, sikap orang, memori dan pengalaman sepanjang di UK Bukan benda2 akademik Pasal budak2 local UK la, hantu berwarna oren la, rumah setinggan la, zombie la.Zombie apa Haa nak tau sila baca please.Ada juga bab yang kurang [...]

    12. Saya mengharapkan sesuatu yang lebih dari ini, kerana saya mengagumi cerpen cerpen Shahkang yang selalu membuai emosi dan terasa realistik Aku Mai adalah sebuah koleksi anekdot yang tergantung, mungkin kerana penulis belum pulang dari UK.Perjalanan dari IB Ke Manchester digarap secara agak teratur, tetapi sebaik tiba semua kecelaruan tiba tiba muncul.Masih ada point untuk setiap bab, tapi celoteh yang panjang dan kadang kala urban slanganya membuatkan saya fikir ibu bapa saya mungkin tak faham a [...]

    13. sebuah buku yang menceritakan trntang pengalam seorang pelajar yang belajar di luar negara yang sangat kelakar dan dalam masa yang sama memberi motivasi kepada setiap pelajar dan juga kepada semua supaya kita menghargai dan tidak mengabaikan peluang kita mencari ilmu Buku yang sangat menarik dan terbaik

    14. Buku ni sempoi Design buku ni pun menarik, cerita cerita disertakan gambar, kira sesuai la dengan harga buku ni Mula mula aku ingatkan ia merupakan sejenis travelog, kembara penulis ke bumi asing Tapi realitinya, tidak seperti apa yang aku sangkakan Ia masih sebuah travelog, tetapi, lebih menjurus ke arah kisah kisah kehidupan penulis di UK sebagai mahasiswa Aku enjoy baca pengalaman penulis Namun, jika diceritakan dengan ayat yang sesuai dengan mengurangkan ayat ayat yang terlalu sempoi, mungki [...]

    15. Aku dah baca Manchester aku mai tahun lepas dan habiskan dalam masa hanya beberapa jam UK aku mai ni amik masa lebih lama, sangat lama mungkin sebab aku dah baca Manchester aku mai, atau sebab aku sangat suka Manchester aku mai juga mungkin sebab aku terbandingkan naskah ni dengan Manchester aku Mai Sebenarnya UK Mai jauh lagi tebal dari Manchester aku mai sebab tu lambat huae Ternyata Manchester aku mai lebih ringkas dan menarik aku bagi 2 bintang sebab aku bagi bintang banyak kat Manchester ak [...]

    16. 1 Santai macam baca blog2 Relatable sebab sama situasi belajar di negara orang3 Dalam kisah yang disampaikan terselit nasihat2 yang berharga4 Banyak kritikan sosial yang boleh dibahaskan dalam sidang Malay A15 Ada juga kisah yang aku tak faham Mungkin tahap intelektual aku lemah untuk faham6 Kenal la sikit Manchester walaupun tak jejak kaki pun ke sana Boleh buat modal sembang7 Ada perasan typo sebutir dua Buku terbitan Malaysia banyak masalah ni Kena ada proofreader8 Shahkang seorang super seni [...]

    17. Lagi antara buku yang mengambil masa yang lama untuk dihabiskan.Kisah yang menarik, namun lawak lawak hambar penulis yang kurang menjadi kadangkala membuatkan rasa jelik bila membacanya Rasanya lebih elok penulis mengarang buku ini di dalam mood serius untuk kisah penceritaan yang lebih menarik.Namun ada bagusnya juga isi kandungan buku ini Terdapat pelbagai ilmu info menarik yang penulis kongsikan sekiranya anda ingin ke Manchester kelak.Dicadangkan untuk mereka mereka yang ingin tahu apa sahaj [...]

    18. Cerita cerita yang berlainan drpd apa yang selalu diceritakan melalui travelog2 kehidupan di UK, atau lebih spesifik lagi, Manchester.Gaya penulisan lebih sesuai untuk pembaca di awal 20 an.Apa yang saya harapkan dari bacaan travelog adalah lebih mengenai interaksi dgn masyarakat setempat, pengalaman dan cabaran hidup sebagai Muslim, cabaran belajar di luar negara, di mana cerita cerita yang saya harapkan ini cuma sedikit disentuh oleh penulis.Btw, a good attempt, still worth to read as a weeken [...]

    19. buku pertama shahkang yang dibaca sesuai dibaca bagi mereka yang nak tahu gambaran kehidupan pelajar Malaysia di luar negara Gaya penulisan penulis santai, tapi kadang kadang terlajak keluar topik.even setting kita lain, tapi still dapat relate dengan cerita penulis dari lah bab toilet hostel, open house raya, poskad, bas free, free food dan lain lain.

    20. I always thought that living overseas is that great until I read this Well it wasn t easy to adapt yourself esp the differences in culture With humorous point everywhere sometimes exaggerating , do think this is good leisure reading with some beneficial input Good job Shahkang

    21. Belum habis bce lg Tpi bku ni mmng page turner sbb susah nk stop kalau dh start baca Walaupun sye bknlah ex manchester, tpi bku ni bawa pnbaca kenal manchester.Overall best Except for some over imagination from syahkang x leh trima cite labah2 50sen tuha Thanks for the great experience

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *